Koninklijke Harmonie Aurora

De Koninklijke Harmonie Aurora bestaat al sinds 1864 als muziekgezelschap binnen het Bornse kerkdorp Grevenbicht-Papenhoven en is daarmee de oudste muziekvereniging in de gemeente Sittard-Geleen. De harmonie bestaat uit ongeveer 340 leden, waarvan 65 jeugdleden in opleiding en voorziet in een breed scala aan activiteiten.

De doelstelling van onze harmonie is om met eigen muzikanten en middelen blaasmuziek te ontwikkelen en van daaruit te bevorderen. Dit wordt op een zo hoog mogelijk niveau tot uitdrukking gebracht, waarbij een prettige sfeer en een vriendschappelijke verstandhouding een pre zijn. Daarbij wordt het motto ”de Aurora familie” hoog in het vaandel gehouden. Koninklijke Harmonie Aurora is een gemiddeld superieur korps en wil dat blijven. Dat wil zeggen dat onze harmonie haar beleid afstemt en nastreeft op het handhaven van haar goede positie binnen de huidige 1ste divisie.

Het begin

In het begin was er helemaal nog geen sprake van ‘harmonie Aurora’, maar hebben we het over een zangvereniging. Na een korte zes jaar in deze hoedanigheid gemusiceerd te hebben, wordt in 1870 de overgegaan tot zang- en fanfaregezelschap Aurora.

Aan de wieg van deze nog jonge vereniging stonden destijds enkele plaatselijke notabelen: burgemeester Frans Karel Schous (voorzitter), schoolhoofd Winand Poll (onder-voorzitter), de latere wethouder Jan Frans Savelkoul (secretaris), onderwijzer en organist Mart Brouwers (dirigent) en koster J. Spee (commissaris).
Al in 1865 werd het eerste concert gegeven door de 23-leden tellende vereniging. Het eerste werk dat destijds gespeeld is, is getiteld ‘March Triomphale’.

Eerste concert KH Aurora Grevenbicht - Papenhoven

Vaandel in de Maas

‘De vaan’ van Aurora landelijk in het nieuws!
We hebben weer een korte anekdote uit het archief weten op te duikelen! Lees hier beneden hoe Aurora in het jaar 1894 in het nieuws kwam.
Toen Aurora op 15 juli in het jaar 1894 via het ‘veertje’, terugkeerde van een blaasmuziekfestival in Leuth (België), stootte de veerman pardoes tegen het vaandel aan, waardoor er een stuk loskwam en te water raakte.

De medailles zonken direct naar de bodem, maar werden gelukkig weer opgevist!

Vaandel in de Maas - KH Aurora Grevenbicht - Papenhoven

De frisse wind van Thomasesetti

Wie zich ooit heeft verdiept in de geschiedenis van Aurora kan niet om de heer Mathieu Thomassetti heen. Deze dirigent uit Stokkem is in 1923 voor het fanfarekorps komen te staan en wist in zijn loopbaan bij Aurora grote hervormingen door te voeren.
Zo staat hij aan de wieg van de transformatie van fanfare naar harmonie én heeft hij maar liefst vier erg succesvolle concoursdeelnames gedirigeerd, met als kers op de taart de uitvoering in 1933 in Thorn, waarbij Aurora een 1e prijs wist te behalen in de afdeling ‘uitmuntendheid’.

Dit schilderij van Mathieu, is nog steeds in het bezit van KH Aurora en hangt trots in ons opleidingslokaal!

Mathieu Thomassetti - KH Aurora Grevenbicht - Papenhoven

De Tweede Wereldoorlog

Natuurlijk heeft de Tweede Wereldoorlog ook een rol gespeeld in de ontwikkeling van Aurora. Zo ging het muziek maken met elkaar in eerste instantie gewoon door onder de Duiste bezetting, totdat in 1942 een brief op de deurmat viel. Hierin werd schriftelijk uitleg gevraagd over het uitblijven van lidmaatschap van Aurora bij de ‘Nederlandsche Kulturkammer’.

Dit nazistische instituut was door de bezetter in het leven geroepen om alle kunst in Nederland onder strenge controle te houden en desnoods te censureren.

Aurora weigerde pertinent deel te nemen aan deze Kulturkammer en schortte alle activiteiten op, in afwachting van betere tijden. Zelfs de instrumenten werden verstopt en verscholen, zodat ze niet tot wapens of kogels omgesmolten konden worden. Pas na januari 1945 konden de repetities weer hervat worden.

Aurora tijdens de oorlog - KH Aurora Grevenbicht - Papenhoven

Daag & Nach

In de jaren na de oorlog ontwikkelde in Grevenbicht, voornamelijk rond van carnaval, een vermakelijkheidscultuur, waarbij ‘c.v. de Roepoepe’ en leden van Aurora het voortouw namen. Vaste prik bij Aurora waren de revue uitvoeringen van ‘Chel en Graad’ (Chel Savelkoul en Thei Niessen).

Naast humor en theater, richtte men zich natuurlijk ook op muziek maken. Zo is in 1946 de kapel Daag & Nach ’ ontstaan vanuit onze vereniging. Met een informeel en ongepland karakter pakte een groepje Aurora-muzikanten zich samen om muziek te spelen op momenten waar iets te vieren viel, zoals bruiloften, feesten, partijen of met carnaval. De kapel is nu, meer dan 75 jaar later nog steeds actief!

Kapel Daag & Nach - KH Aurora Grevenbicht - Papenhoven

Nieuwe uniformen

In 1956 werd besloten om het totale instrumentarium te vernieuwen. De reden was niet alleen dat veel instrumenten aan vervanging toe waren maar ook dat het in die tijd bij korpsen gebruikelijk was om van een hoogstemmig naar een laagstemmig instrumentarium over te gaan.

Ook werd in september 1956 in een algemene ledenvergadering het besluit genomen om de sinds 1948 gedragen Franse uniformpet – door tegenstanders ook wel spottend sjróapdèksels genoemd – te vervangen door een compleet uniform.

Bij het besluit werden ook twee schellenbomen aangeschaft. Deze puike instrumenten zijn nog steeds in bezit van de harmonie en glinsteren vaak met Pinksteren nog in de zon!

Nieuwe uniformen voor Aurora - KH Aurora Grevenbicht - Papenhoven

Maak kennis met onze vereniging!

Ontdek ons

Korps

Ontdek onze

Drumband

Ontdek onze

Opleiding

Ontmoet ons

Bestuur